Forerunner 405

Forerunner 405

Köpte en GPS-klocka för ett par dagar sedan. Efter att länge ha funderat över olika alternativ, bestämmde jag mig för en Garmin Forerunner 405. Både min ultralöpande vän Mattias och GPS-experten Kristoffer rekomenderade denna. Från början kretsade tankarna runte det system som Apple och Nike har ihop i det de kallar Nike+, där du sätter en stegräknare i skon och sedan loggas din färd i en iPod Nano. Efterhand som tiden gått, så har dock mitt intresse för fot-poddar minskat, då de endast ger tillryggalagd sträcka och hastighet. Med en GPS, så får du din exakta löpväg inklusive stigningar och utförsbackar.

Då det varit mycket jobb och fullt upp på kvällarna för Karin är iväg på 22. IKA/Olympiade der Köche, har jag ännu inte kunnat ta ut den på en rejäl löprunda ännu.

Dock har det blivit en del promenader och jag har även testat den under bilkörning och GPS mottagningen är mycket bra. Klart över förväntan. Som exempel kan nämnas att jag har mottagning inne i vårat hus, i bilen och i Handelsboden i Harplinge. (En byggnad helt i plåt…)

Jag har även testat att Geocacha med klockan, och det fungerar utmärkt! (Dock finns just nu inget smidigt sätt att föra över enskilda koordinater från datorn till klockan, så det blir till att slå in dem för hand.)

Fördelen med Garmins lösning är att GPS:n är inbyggd i klockan. Detta gör att du slipper en massa olika pryttlar att ha med dig. Nu är det endast klockan som behövs. Man fick även med ett löst pulsbälte, som man kan använda med klockan om så önskas. Det är dock inte integrerat i klockan utan bärs runt bröstet. Givetvis visas dock informationen om din uls på klockan.

Nackdelen med Garmins lösning är att GPS:n är inbyggd i klockan. Detta gör att klockan blir lite bullig och något tyngre än en vanlig puls/träningsklocka. (Jag måste dock tillstå att den trots allt är mycket lätt och väldigt smidig att bära.) Batteritiden är väl det som är mest avvikande från en vanlig klocka. Med GPS-funktionen aktiverad klarar denatt logga din färd i 10 timmar, sedan måste den laddas. Om du använder den med GPS 30 minuter om dagen och övrig tid endast som klocka, så räcker batteriet cirka en vecka. Så, en weekend eller kortare semester, klarar klockan utan att laddaren måste tas med.

Laddaren är väldigt liten och smidig och kan anslutas till valfritt USB-uttag eller dn medföljande 220-adaptern.

En stor skillnad med denna klocka från många andra är att det inte finns så många knappar på den. I stället är kransen runt urtavlan beröringskänslig och fungerar dels som en ”vridring” för att exempelvis scrolla i menyerna eller ange siffror/bokstäver. Det finns även fyra ”modval” på krasen, som man kommer till om man håller på den delen av kransen i ca 1 sekund.  Fördelen som jag ser med kranssystemet är att det är väldigt vätske och smutståligt. Det är svårt att komma åt av misstag när man rör sig. Det är dock hittills aldeles för lätt att komma åt kransen av misstag när man gör inställningar i klockan, vilket kan vara lite irriterande. Känsligheten är dock reglerbar och jag märker att efter bara ett par dagars användning så blir man mer och mer vän med kransen så förhoppningsvis blir även denna funktion odelat positiv vad det lider. Men, just nu lägger jag in en reservation mot denna lösning trots att den fungerar.

Själva visnigen av informationen är föredömlig, du har totalt 9 fält uppdelade på tre skärmar, som du själv väljer vad de skall presentera, ex Puls, Hastighet, Tempo, Tid, mm(Totalt 33 olika värden kan visas). Utöver de tre skärmar som du bestämmer själv över, så finns det en Puls-sida som oxå är editerbar, med bland annat en graf som visar pulsen. Klockan innehåller även en virtuell kompis, som du tilldelar ett visst tempo, eller som springer en sträcka på samma sätt som du gjorde förra gången du sprang där. Sedan kan du hela tiden i displayen se hur du ligger till i förhållande till din virtuella kompis.

Utöver klocka och pulsband, fick man även en antenn till datorn, så att data som klockan lagrat automatiskt förs över när du kommer inom 20m från din dator. Smidigt och trasselfritt.

Att visa datan på något bra sätt i datorn är väldigt enkelt, men lite spretigt just nu…

…Garmin jobbar just nu intensivt med att bygga upp en mycket trevlig site för att utvärdera sina resultat. Men innan den är helt klar, så har du tre olika möjligheter som alla kan användas samtidigt:

1. Garmins egna Träningsapplikation som du installerar i din dator. Betyg 1 i snygghet och 3 i datahantering.

2. MotionBase, ett webbaserat verktyg för att utvärdera dina data. Betyg 2 i snygghet och 5 i datahantering.

3. GarminConnect, webbaserat. Betyg 5 i snygghet, 2 i datahantering. (Lågt betyg då det är få data som kan analyseras)

Som tidigare sagts, så jobbar Garmin för fullt med att bygga up den tredje sajten (GarminConnect). Om jag förstått det rätt, så kommer hela MotionBase att inkorporeras i GarminConnect och Träningscentret du har i din egen dator kommer att på sikt läggas ned.

Sammanfattning:

Jag är hittills mycket nöjd med klockan och kan varmt rekommendera den till alla som liksom jag blir motiverade av att kunna följa upp sina träningspass på ett enkelt sätt.

Liten varning för att programmen för utvärdering just nu spretar .